Στα πλαίσια του check-up (τσεκάπ) υποβαλλόμαστε σε εξετάσεις αίματος και ούρων.

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε απορίες σχετικές με την προετοιμασία που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να αποφύγουμε εσφαλμένα αποτελέσματα.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

  1. Η μέτρηση του Σακχάρου – Γλυκόζης απαιτεί να είμαστε το πρωί της αιμοληψίας νηστικοί για τουλάχιστον 12 ώρες.

  2. Η μέτρηση των Λιπιδίων, της Χοληστερίνης και του Ουρικού οξέως απαιτεί αποχή από διατροφή πλούσια σε λιπαρά, τουλάχιστον για ένα με δύο 24ςρα πριν την αιμοληψία.

  3. Αποφύγετε την λήψη οινοπνευματωδών ποτών την προηγούμενη ημέρα της εξέτασης γιατί μπορούν να επηρεαστούν οι βιοχημικές εξετάσεις ελέγχου της ηπατικής λειτουργίας (τρανσαμινάσες, ALT, AST, γGT, ALP)

  4. Η αιμοληψία για διερεύνηση της Θυροειδικής Λειτουργίας μπορεί να πραγματοποιηθεί οποιαδήποτε ώρα της ημέρας και δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Σε ασθενείς που λαμβάνουν καθημερινή φαρμακευτική αγωγή για αντιμετώπιση παθήσεων θυροειδούς, συνιστάται να πραγματοποιηθεί η λήψη του αίματος πριν από τη λήψη του φαρμάκου.

  5. Η μέτρηση της β-χοριακής γοναδοτροπίνης (β-hCG) για την πιστοποίηση εγκυμοσύνης (τεστ κυήσεως), πρέπει να γίνεται για τον αποκλεισμό ψευδών αποτελεσμάτων μετά τη δεύτερη ημέρα καθυστέρησης της περιόδου.

  6. Κορτιζόλη, Ινσουλίνη, C-πεπτίδιο, πραγματοποιούνται της πρώτες πρωινές ώρες μετά από 12ωρο νηστείας και αποφυγή έντονου stress.

  7. Προλακτίνη, FSH, LH, ανδρογόνα, πρωινή αιμοληψία μεταξύ 2ης και 5ης ημέρας του κύκλου. Οιστραδιόλη την 14η ημέρα και προγεστερόνη την 21η ημέρα.

ΜΙΚΡΟΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΟΥΡΩΝ

  1. Γενική ούρων.
    Καλό πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων με σαπούνι και νερό από εμπρός και προς τα πίσω. Προτιμάται η πρώτη πρωινή ούρηση. Το δείγμα λαμβάνεται σε αποστειρωμένο δοχείο στο μέσο της ούρησης (αφήνουμε να φύγουν τα πρώτα ούρα, λήψη, συνέχιση της ούρησης).

  2. Καλλιέργεια ούρων.
    Προσεκτικό πλύσιμο των έξω γεννητικών οργάνων 3 φορές με σαπούνι και χλιαρό νερό με φορά από εμπρός προς τα πίσω. Απαγορεύεται η χρήση αντισηπτικού. Τέλος καλό ξέπλυμα με αποστειρωμένος φ.ο. ή βρασμένο νερό. Το δείγμα παίρνεται στο μέσον της ουρήσεως (χωρίς να διακοπεί η ούρηση). Ο ασθενής εάν είναι γυναίκα απομακρύνει με τα δάχτυλα του ενός χεριού τα μεγάλα χείλη, εάν είναι άνδρας αποκαλύπτει τη βάλανο και αφού αφήνει να χυθούν τα πρώτα 15-20ml ούρων φέρνει στην φορά των ούρων το δοχείο συλλογής, με προσοχή να μην ακουμπήσει στο δέρμα το στόμιό του. Προτιμούνται πρωινά ούρα αλλά είναι αποδεκτά και άλλων ουρήσεων.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑΤΩΝ

  1. Ήπατος Χοληφόρων
    Πλήρης νηστεία (επιτρέπεται λήψη μόνο νερού) το λιγότερο για οχτώ (8) ώρες πριν την εξέταση.

  2. Κάτω κοιλίας σε γυναίκα ή άνδρα για έλεγχο ουροδόχου κύστης (π.χ. αιματουρία).
    Λήψη τεσσάρων έως έξι (4 – 6) ποτηριών νερού δύο (2) ώρες πριν την εξέταση. Ο/Η ασθενής δεν επιτρέπεται να ουρήσει μέχρι την εξέταση.

  3. Κάτω κοιλίας (άνδρας για προστάτη)
    Λήψη τεσσάρων (4) ποτηριών νερού μια – μιάμιση (1 ½) ώρες πριν την εξέταση. Ο Ασθενής δεν επιτρέπεται να ουρήσει μέχρι την εξέταση.

  4. Επί αεροπλήθειας
    Δίαιτα φτωχή σε όσπρια, φρούτα, λαχανικά  και γαλακτοκομικά, λήψη άφθονου νερού (2 – 3 λίτρα την ημέρα και αποφυγή αεριούχων αναψυκτικών, για λιγότερο τρεις ημέρες πριν την εξέταση.

  5. TRIPLEX ενδοκοιλιακών αγγείων
    Δίαιτα φτωχή σε όσπρια, φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά, λήψη άφθονου νερού (2 – 3 λίτρα την ημέρα) και αποφυγή αεριούχων αναψυκτικών, για το λιγότερο τρεις ημέρες πριν την εξέταση.